Interview Kees Rentmeester

Kees Rentmeester (74) is ruim tien jaar maaltijdbezorger in ’s-Heerenhoek. ,,Als ik zelf niet meer kan koken, zou ik het ook heel fijn vinden als vrijwilligers mij eten kwamen brengen.”

Hij zei gelijk ja, toen hij gevraagd werd als maaltijdbezorger in ‘s-Heerenhoek. ,,Ik vind het mooi werk. Het is belangrijk dat mensen die niet meer zelf kunnen koken, toch een goede maaltijd krijgen. De klanten zijn eigenlijk altijd dankbaar en maken graag een praatje. Natuurlijk moet ik wel de tijd in de gaten houden, want ik moet de maaltijden binnen een bepaalde tijd bezorgen. Ik verander mijn route daarom wel eens, zodat ik iemand die het heel fijn vind om wat langer te praten als laatste bezoek. Mijn 85-jarige broer Jan rijdt al vijftien jaar met het busje van Ter Weel naar Heinkenszand en ‘s-Heerenhoek om de maaltijden naar de verdeelpunten te brengen.”

Sociale controle

De klanten van de warme maaltijdvoorziening zijn oudere, vaak kwetsbare inwoners. Er zijn ook mensen die net uit het ziekenhuis komen en tijdelijk mee eten. ,,Je ziet sommige mensen ook achteruit gaan.  Soms kunnen ze niet meer opendoen, dan loop ik even om. Voor sommige mensen zet ik de maaltijd op tafel en maak ik de maaltijdcassette open of ik pak bestek uit de la. Het moment van bezorgen is ook een stukje sociale controle. Als je het gevoel  hebt dat het niet goed gaat met iemand of je ziet onveilige situaties, moet je dat melden bij het Welzijnshuis. Er is altijd iemand bereikbaar tijdens de maaltijdbezorging. Zij gaan dan na wat eraan de hand is en nemen contact op met een contactpersoon of zorgorganisatie als dat nodig is.”

Plezierig contact

Dit vrijwilligerswerk doe je samen met een team andere vrijwilligers, zodat iedereen elke vijf of zes weken aan de beurt is om rond lunchtijd de maaltijden te bezorgen. Je krijgt een reiskostenvergoeding en er is een collectieve verzekering voor alle vrijwilligers. ,,We krijgen het rooster voor een paar maanden en  vakanties kun je van tevoren doorgeven. Als ik een dag toch niet kan, springt er altijd een andere vrijwilliger voor me in. We hebben heel plezierig contact met elkaar. Ook met de bezorgers uit Borssele. Die zien we als we de maaltijden op het verdeelpunt in ’s-Heerenhoek ophalen. Zo horen wij eens iets uit Borssele en zij iets uit ’s-Heerenhoek. Eens in het jaar is er een gezellige bijeenkomst met alle vrijwilligers. We zijn allemaal gepensioneerd. Je kunt dan zeggen ‘bekijk het maar, ik doe niks meer’. Maar er kan ook een moment komen dat je zelf niet meer kunt koken. Dan zou je ook blij zijn als er iemand met een maaltijd naar jou toe kwam.” 

Vrijwilligers gezocht 

Lijkt het jou ook leuk om warme maaltijden te bezorgen? Wij zijn altijd op zoek naar versterking op verschillende routes. Neem gerust contact met ons op! Hieronder alvast wat informatie.

Je doet dit werk samen met collega’s. Eens in de de vijf of zes weken ben je aan de beurt bent om tussen de middag maaltijd te bezorgen. Van maandag tot en met vrijdag ben je per dag een halfuur tot een uur bezig met de maaltijdbezorging. De klanten zullen je heel dankbaar zijn! Daarnaast krijg je van ons een onkostenvergoeding en hebben wij voor al onze vrijwilligers een verzekering afgesloten. 

Wil je meer weten? Neem dan vrijblijvend contact op met het VrijwilligersHuis via telefoonnummer 0113-311999 of e-mailadres welzijnshuis@borsele.nl. Je kunt altijd eerst een keer met een vrijwilliger meerijden om een beeld te krijgen van dit vrijwilligerswerk.