Vervangende zorg

Algemeen

Zoek je vervangende zorg voor je naaste? Omdat je er even helemaal doorheen zit? Of omdat je bijvoorbeeld ziek bent en de zorg direct moet overdragen? Lees hieronder de mogelijkheden.

• Vraag hulp in je omgeving
• Neem contact op met Welzijnshuis Borsele
• Neem contact op met je huisarts

Heeft u hulp nodig met het zoeken van vervangende hulp? We helpen graag. Neem contact met ons op via 0113-311999 of welzijnshuis@borsele.nl.

Mogelijkheden

Er zijn verschillende mogelijkheden om de zorg met anderen te delen. Dit kan met mensen die je kent, of door vrijwilligers of door professionals. Dit kan vast of tijdelijk zijn, bij je thuis of ergens anders. Het is belangrijk om vervangende zorg te kiezen die past bij jouw wensen en de wensen van degene voor wie je zorgt. 

Delen van je zorg met mensen in je omgeving

Kom je niet meer aan andere dingen toe of voel je je eenzaam? Dan is het goed om mensen te zoeken die je willen helpen. Mensen in je omgeving willen vaak meer voor je doen dan je denkt. Maar dan moet je er wel eerst over praten en hulp vragen. Dat is soms best lastig, maar het helpt wel. 

Delen van zorg met vrijwilligers

Er zijn veel vrijwilligers in Borsele. Zij helpen je graag bij het zorgen voor je naaste. Dit kan op drie manieren:

  • Vervangende zorg voor als je op vakantie gaat. Hiervoor kun je contact opnemen met de organisatie Handen-in-Huis
  • Zorg voor mensen die niet meer beter worden. Hiervoor kun je contact opnemen met ClaraThuis 
  • Vervangende zorg voor een vaste dag of dagdeel. We helpen je graag met het zoeken van een vrijwilliger. Neem gerust contact met ons op via 0113-311999 of welzijnshuis@borsele.nl

Betaalde vervangende zorg

Voorbeelden van vervangende mantelzorg door beroepskrachten zijn dagopvang, logeerhuizen, zorgboerderijen en professionele vervangende mantelzorg thuis. 

Wie betaalt voor vervangende zorg?

Vervangende mantelzorg is soms gratis, bijvoorbeeld als het om vrijwilligerswerk gaat. Als de vervangende zorg wel geld kost, kun je die op drie manieren betalen:

1. Uit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

Krijgt degene voor wie je zorgt ondersteuningvanuit de Wmo? Dan kun je daaruit het grootste bedrag voor de vervangende mantelzorg betalen. Je moet zelf ook nog een gedeelte betalen, dit is maximaal 19 euro voor een uur.

2. Uit de Wet langdurige zorg (Wlz)

Krijgt degene voor wie je zorgt een persoonsgebonden budget vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz)? Dan kan je daaruit de vervangende mantelzorg betalen. Dit gaat over mensen die 24 uur per dag zorg nodig hebben en je niet alleen kan laten. Het Zorgkantoor moet de aanvraag wel eerst goedkeuren. 

3. Uit de zorgverzekering

Sommige zorgverzekeraars betalen vervangende zorg of een mantelzorgarrangement helemaal of voor een deel uit je aanvullende verzekering. Je kunt op de website van je verzekeraar opzoeken wat zij vergoeden. Of telefonisch of per mail contact met hen opnemen. 

Vervangende zorg voor kinderen

Kinderen met een beperking, stoornis of aandoening kunnen vaak gebruik maken van logeeropvang in een instelling. Wil je meer weten over vervangende zorg voor kinderen, voor een dagdeel of langere tijd? Neem dan contact op met het Centrum voor Jeugd en Gezin Borsele. Zij weten hier alles van.

Telefoonnummer Centrum voor Jeugd en Gezin: 0113 238 315

Mailen naar CJG Borsele: 

Direct contact opnemen